Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑ ... ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !!!

Ανακοίνωση του λιμενικού για την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/09/2017
Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης από το Φ/Γ πλοίο «FRANCESCO DI GIORGIO» σημαίας Λουξεμβούργου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο βόρειο τμήμα του αγκυροβολίου Πειραιά, για πιθανή εισροή υδάτων στο Δ/Ξ πλοίο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» Ν.Π. 11763 το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της ν. Αταλάντης.


Συγκεκριμένα το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο πρωινές ώρες χθες από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με δύο χιλιάδες διακόσιους (2.200) μετρικούς τόνους fuel oil και τριακόσιους εβδομήντα (370) μετρικούς τόνους marine gas oil, ενώ επέβαιναν επί του πλοίου δύο (02) μέλη του πληρώματος από τα συνολικά έντεκα (11) μέλη.
Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα Ρ/Κ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2» Ν.Π. 5061, «ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ N.G» Ν.Π. 11876 και η Λάντζα «ΡΟΥΣΣΗΣ IV» Ν.Π. 10973.
Το ανωτέρω πλοίο υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες βυθίστηκε, ενώ τα δύο (02) μέλη του πληρώματος που επέβαιναν επί του πλοίου διεσώθησαν από το Ρ/Κ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2» και την Λάντζα «ΡΟΥΣΣΗΣ IV”, τα οποία τους μετέφεραν στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας καλά στην υγεία τους, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθησαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά “ΤΖΑΝΕΙΟ” για προληπτικούς λόγους, από όπου και εξήλθαν.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης, ενώ κατέπλευσε στην περιοχή αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς αντιμετώπιση της προκληθείσας θαλάσσιας ρύπανσης.
Αεροσκάφος AC-3 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενήργησε περιπολία στην περιοχή του συμβάντος περί ώρα 07:25, όπου και εντοπίστηκε διάσπαρτη ιριδίζουσα ρύπανση κατά τόπους χρώματος καφέ από το σημείο της βύθισης προς τα βόρεια μέχρι το ΝΑ άκρο ν. Ψυτάλλειας.
Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου ανατέθηκαν εργασίες ναυαγιαίρεσης και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος σε ιδιωτική εταιρεία. Στο ναυάγιο πραγματοποιούνται εργασίες στεγανοποίησης από συνεργείο δυτών ενώ έχει ποντιστεί πλωτό φράγμα. Στην περιοχή του συμβάντος επιχειρούν τρία (03) ρυμουλκά, δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη και ένας πλωτός γερανός.
Ο πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά παράβαση του άρθρου 28 του Π.Κ. και άρθρων 1,2,3 του Ν. 743/77 όπως κωδικοποιήθηκε και μεταγλωτίστηκε με το ΠΔ 55/98, ενώ στη συνέχεια κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι.
Διενεργείται προανάκριση από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά σύμφωνα με Ν.Δ. 712/70, ενώ διορίστηκε πραγματογνώμονας προς εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών του συμβάντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου