Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Κουρουμπλής: Πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Cosco για την λειτουργιά δύο δεξαμενών

Προβλέπονται στην σύμβαση με την πολυεθνική και θα αναθερμάνουν την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία
Την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολυεθνικής COSCO για την εγκατάσταση δύο δεξαμενών επισκευής πλοίων 350.000 και 80.000 τόνων έχει ζητήσει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αναθέρμανση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής τοποθετούμενος στην συζήτηση για την «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία» με την οποία εισάγονται διαδικασίες και τεχνολογίες για την επεξεργασία του έρματος των πλοίων για την πρόληψη της ρύπανσης.
Όπως ανέφερε ο Π. Κουρουμπλής θα απαιτηθούν αλλαγές στα πλοία για να πληρούνται οι όροι της σύμβασης και «τα συστήματα αυτά είναι σύγχρονα συστήματα που μπορεί να κοστίσουν μέχρι και ένα εκατομμύριο ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου, άρα είναι μια δυνατότητα να δημιουργηθεί κίνητρο στο να αναπτυχθεί η δραστηριότητα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».
Στο σημείο αυτό ο Π. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, ψηφίζοντας τον νόμο που αναφέρεται στη σύμβαση με την COSCO, έχει συμπεριλάβει ορισμένες διατάξεις για τις υποχρεώσεις της COSCO σε ό,τι αφορά τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η COSCO έχει δεσμευτεί, λοιπόν, ότι θα επισκευάσει τις δεξαμενές που παρέλαβε από τον παλιό ΟΛΠ και θα προχωρήσει στην τοποθέτηση μιας μεγάλης πλωτής δεξαμενής ογδόντα χιλιάδων τόνων και μιας επόμενης, που θα είναι περίπου τριακοσίων με τριακοσίων πενήντα χιλιάδων τόνων».
Με βάση αυτά, ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση ξεκινά μία νέα προσπάθεια όσον αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ζητώντας από την COSCO να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της κατά προτεραιότητα αλλά και προσπαθώντας μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απελευθερώσει τον Σκαραμαγκά από τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω των λεγόμενων «κρατικών επιδοτήσεων». Παράλληλα, προσπαθεί να δημιουργήσει όρους ανάπτυξης και στο Ναυπηγείο της Ελευσίνας και σ’ αυτό του Νεωρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου